lezanta

ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ή ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ «ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ»

 

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε (Π.Ο.Σ.Ε. Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.)

ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 196-198 

114 71 ΑΘΗΝA

ΤΗΛ. : 210-6439637

FAX : 210-6454223

SITE: www.poseypexode.gr

E-MAIL: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Αθήνα, 28-05-2021

Αρ. Πρωτ. 34

 

 

      

 

   

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΚΑΛΕΣΜΑ

 

Θέμα: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ή ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ «ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ»

 

  • ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ο Ν. 1264/1982 αποτελούσε και αποτελεί τη βάση για ένα ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό που είναι προϋπόθεση της λαϊκής κυριαρχίας. Ο Συνδικαλισμός είναι ένα από τα βάθρα της Δημοκρατίας, μαζί με το Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί βασίζονται στην άμεση δημοκρατία. Με το σχέδιο νόμου που προωθούν, επιδιώκουν την πλήρη εξουδετέρωση ενός από τους πιο εμβληματικούς και προοδευτικούς νόμους της μεταπολίτευσης, του νόμου 1264/1982, που έβαλε την Ελλάδα στο χάρτη των ανεπτυγμένων χωρών που σέβονται τα εργατικά δικαιώματα και προστατεύουν τις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες.

 

  • ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ «ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ»: Ακόμα και αυτά τα οποία δε μπόρεσε να ακυρώσει η Τρόικα, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει αποφασισμένη να το κατορθώσει και να εξυπηρετήσει μονομερώς τα συμφέροντα των εργοδοτών, τα οποία διαχρονικά και απροκάλυπτα στηρίζει. Το αντεργατικό αυτό νομοσχέδιο παρά τα όσα προσπαθεί να επικοινωνήσει η κυβέρνηση, δε ρυθμίζει την αγορά εργασίας και δεν κινείται στην κατεύθυνση «προστασίας» της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων. Αποτελεί συνέχεια και υλοποίηση της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας που αξιοποιεί τη συγκυρία της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου και κάνει την κρίση ευκαιρία ακόμα και για την ισοπέδωση χρόνιων κατακτήσεων που έχει το θράσος να τις ονομάζει και παρωχημένες π.χ. συνδικαλιστικός νόμος 1264/1982.

Οι «εξυπνάδες» του Υπουργού, ότι όλα θα γίνονται «μόνο αν το θέλει ο εργαζόμενος», δεν μπορούν να πείσουν κανένα, αφού όλοι ξέρουν ότι στο χώρο δουλειάς δεν κυριαρχεί η «ελεύθερη βούληση» του εργαζόμενου, αλλά η θέληση του εργοδότη….!!!!

Μητσοτάκης – Twitter / «Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προστατεύει τους εργαζόμενους. Ενισχύει τα δικαιώματά τους. Αναβαθμίζει την Επιθεώρηση Εργασίας». 

Κ. Χατζηδάκης: Ο Υπουργός εργασίας δηλώνει ότι «Με το νομοσχέδιο, στόχος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στα οφέλη της ανάπτυξης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» Αποκρύπτουν και οι δυο, ότι τα νέα αυτά μέτρα είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Ελλάδας στο ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε, και ξοδεύει πολύ χρόνο ο Υπουργός για να διαφημίσει το νομοσχέδιο, η αλήθεια όμως δεν μπορεί να κρυφθεί,…. έτσι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν περισσότερο, θα πληρώνονται λιγότερο, και ούτε λόγος για ποιοτικό χρόνο... ο οποίος θα εξαφανισθεί. Η 10ωρη δουλειά, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και η καθιέρωση εξελιγμένων μορφών εκμετάλλευσης, όπως είναι η τηλεργασία, αποτελούν «εκσυγχρονισμό» της εργασιακής ζούγκλας με βάση τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Το Δ.Σ. της ΠΟΣΕΥΠΕΧΩΔΕ πιστεύει ότι: 

  • Ποτέ δεν αλλάζουν οι νόμοι γιατί έχουν περάσει χρόνια από την ψήφισή τους. 
  • Ποτέ δεν ήταν αίτημα της κοινωνίας και του συνδικαλιστικού κινήματος να καταργηθεί o N. 1264/1982.
  • Οι νόμοι πέφτουν στη συνείδηση των λαών όταν δεν τους εκφράζουν, ακόμη και όταν αυτοί είναι στη διαδικασία νομοσχεδίου και όταν στη συνέχεια ψηφιστούν πέφτουν με αγώνες στην πράξη. Αυτό θα συμβεί και τώρα, διότι αυτό το νομοσχέδιο δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό από τον ελληνικό λαό, όπως είναι ο Ν. 1264/1982.

Το ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ νομοσχέδιο στοχεύει :

  1. Κατάργηση του 8ωρου μέσω ατομικών συμβάσεων σε συνδυασμό με την Τηλεργασία.
  2. Εξόντωση της προσωπικής και κοινωνικής ζωής των εργαζομένων με την κατάργηση του ελεύθερου χρόνου τους και της αυτοδιάθεσης τους.
  3. Οι εργαζόμενοι μένουν χωρίς την προστασία με την κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).
  4. Επιβάλλει στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις να καταχωρούν και να ενημερώνουν με απίστευτες λεπτομέρειες , προϋποθέσεις και στοιχεία της ίδρυσής τους, λειτουργίας τους, δράσης τους, στοιχεία τήρησης των βιβλίων τους, μέσω της ηλεκτρονικής εγγραφής τους στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.) και μέσω αυτού ουσιαστικά να ενημερώνεται ο εργοδότης. Η μη εγγραφή συνδικαλιστικών οργανώσεων συνεπάγεται στέρηση κάθε δικαιώματος που έχει η Συνδικαλιστική Οργάνωση στο να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μελών της, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων.
  5. Υποχρεωτική υβριδική πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων, δηλαδή με φυσική παρουσία και ηλεκτρονική εξ αποστάσεως. Οι ψηφοφορίες για απεργίες θα γίνονται ηλεκτρονικά. Εάν δεν τηρείται η παραπάνω διαδικασία οι αποφάσεις θα κηρύσσονται μη νόμιμες.
  6. Εάν ο εργαζόμενος απολυθεί και στην συνέχεια δικαιωθεί από το δικαστήριο, ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει επαναπρόσληψη. Απλώς θα δώσει μία μικρή αποζημίωση, εάν την δικαιούται ο εργαζόμενος.
  7. Ας φανταστούμε συνάδελφοι τι θα είχε συμβεί αν ίσχυε ο νόμος αυτός κατά τις απολύσεις, διαθεσιμότητες που έγιναν στο παρελθόν στο χώρο μας.

Ο αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο είναι συνέχεια της απεργίας που έγινε 6 Μάη για το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Είναι συνέχεια του αγώνα για την κατάργηση της ελαστικής εργασίας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για δουλειά με αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Είναι συνέχεια του αγώνα για την προστασία του λαού από την πανδημία με μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας.

 

Καλούμε τα σωματεία που είναι στη δύναμη της Ομοσπονδίας και τον κάθε εργαζόμενο –η να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία της Πέμπτης 3 Ιούνη και να πλαισιώσουν πανελλαδικά τα απεργιακά συλλαλητήρια. Απαιτούμε:

  • Άμεση απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου
  • Κάτω τα χέρια από το οχτάωρο και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες – κάτω τα χέρια από την Κυριακάτικη αργία
  • Απαγόρευση των απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
  • Μείωση του χρόνου εργασίας, όχι στις απλήρωτες υπερωρίες
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας
  • Όχι στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων του Δημοσίου
 to.ds