Ενημέρωση για την υπόθεση της διεκδίκησης της προσωπικής διαφοράς (υπερβάλλουσα μείωση) του άρθρου 29 του Ν.4024/2011 (Α.Π. 248/14-7-2017)

Αθήνα, 14/07/2017

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι με το άρθρο 99 παρ. 2 του κατατεθέντος νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης κ.λ.π.» προβλέφθηκε: «Εξαιρείται από την περικοπή η υπερβάλλουσα μείωση (προσωπική διαφορά) του άρθρου 29 του ν. 4024/2011 των υπαλλήλων που μετατάσσονται ή μεταφέρονται στους Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τις υπηρεσίες του πρώην Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, των υπαλλήλων που έχουν μεταταγεί στο πλαίσιο της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας…, καθώς και όσων μετατάχθηκαν σε άλλες υπηρεσίες μετά τη θέση τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων … 4199/2013… Η εξαίρεση από την περικοπή της υπερβάλλουσας μείωσης, σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια, ισχύει αναδρομικά από την έναρξη ισχύος των διατάξεων, σύμφωνα με τις οποίες επήλθε, ανά περίπτωση, η περικοπή».

Καθίσταται σαφές ότι με την ανωτέρω ρύθμιση επιλύεται, εφόσον ασφαλώς ψηφιστεί αυτή από τη Βουλή, το ζήτημα της διεκδίκησης του ποσού της προσωπικής διαφοράς που αντιστοιχεί στην υπερβάλλουσα μείωση του Ν.4024/2011 για τους συναδέλφους που τέθηκαν σε υποχρεωτική διαθεσιμότητα κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 129 του Ν. 4199/2013. Μετά και από τις νομικές ενέργειες της Ομοσπονδίας, επιχειρείται η συμμόρφωση του κράτους στον νόμο και η άρση της παράνομης περικοπής, την οποία θεμελιώσαμε με τις αγωγές που ασκήσαμε μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου. Είναι προφανές ότι το Δημόσιο αντιλήφθηκε, μετά και την έκδοση των πρώτων, πλήρως τεκμηριωμένων, δικαστικών αποφάσεων που μας δικαίωναν, ότι ουδείς νόμιμος λόγος συντρέχει για την εμμονή του στην εν λόγω παράνομη περικοπή.

Η Π.Ο.Σ.Ε.Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. θα συνεχίσει, με την ίδια δυναμική και με όσα μέσα διαθέτει, την προάσπιση των δικαιωμάτων και τη διεκδίκηση των αιτημάτων των συναδέλφων.